Στο 3ο Km Αράχωβας – Παρνασσού, στη χαρακτηριστική αριστερή στροφή του κεντρικού δρόμου, στρίβετε δεξιά (είσοδος περιφερειακού δρόμου) στην πινακίδα προς Λιβαδειά – χωμάτινη οδός και ακολουθείτε τον αμαξιτό δρόμο (άσφαλτος). 

Μετά από 1,5 Km, στο ύψος των κεραιών ΟΤΕ, ακολουθείτε τον ανηφορικό χωματόδρομο αριστερά, περνώντας κάτω από τις νότιες ορθοπλαγιές του Παρνασσού, που μας προκαλούν δέος! Η Αράχωβα διακρίνεται νότια μας, κρεμασμένη στα βράχια του Παρνασσού!

Ενδιάμεσα, μια πινακίδα μας ενημερώνει για το ξωκκλήσι του Άι -Ταξιάρχη που βρίσκεται στο παρακλάδι, δεξιά στα 500 μέτρα, πνιγμένο στο ελατόδασος. Το ξωκλήσι γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου.
3 Km συνεχίζοντας μέσα στο ελατόδασος, φθάνετε στις πηγές της «Μάνας» στα 1500μ όπου υδρεύεται η Αράχωβα. Είναι η απόληξη μιας απόκρημνης και στενής χαράδρας η οποία έχει μήκος 300μ περίπου και έχει χιονούρες και το καλοκαίρι. Εκεί συγκεντρώνονται τα νερά από την Τσαρκόραχη, συλλέγονται και υδροδοτείται η Αράχωβα.
Συνεχίζοντας το δρόμο, και ανεβαίνοντας προς τα αλπικά τοπία, νιώθουμε έντονα πλέον, τον κρύο αέρα να μας διαπερνά, ενώ η απίστευτη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο μας κόβει την ανάσα.
Διανύοντας άλλα 3 Km, απλώνεται μπροστά μας η λάκκα (υψ.1840 μέτρα) της κορυφής του Μπαϊντάνη ντυμένη με ένα πολύχρωμο μανδύα από τα αγριολούλουδα που αναζητούν το φως μετά το δύσκολο χειμώνα.
Το ξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής, προβάλλει στις παρυφές της Μπαϊντανόραχης. Κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου στήνεται γλέντι, στον εορτασμό της Αγίας Κυριακής. Η θέα από το οροπέδιο του Μπαϊντάνη είναι εντυπωσιακή.
Η Αράχωβα, κρεμασμένη στα βράχια του Παρνασσού δυτικά, η Λιβαδειά, ανατολικά σας αλλά και η θάλασσα του Κορινθιακού με τα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου και το όρος Χελμό, νότια, σας κόβουν την ανάσα.
Οι επιλογές σας πλέον, είναι πολλές. Μπορείτε να ανεβείτε το βράχο του Μπαϊντάνη στα 2220μ και μέσω μονοπατιών να καταλήξετε στη Λιάκουρα 2457μ. αλλά και σε άλλες κορφές, όπως τον Τσάρκο, τον Πετρίτη και τη Βλαχόλακα.
Διαφορετικά μπορείτε να κινηθείτε προς Ακρινό νερό, πέφτοντας στην πίσω ανατολική πλευρά του Παρνασσού προς Μονή Ιερουσαλήμ (Δαύλεια).
Σας προτείνουμε να περπατήσετε ανατολικά 1,5 Km μετά το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, ένας σωρός από πέτρες (θέση: Κούκος) σηματοδοτεί το τέλος του οροπεδίου. Βρίσκεστε ακριβώς πάνω από την ορθοπλαγιά των βράχων του Ζεμενού. Η κατακόρυφη θέα προς το Ζεμενό και τον εθνικό δρόμο Αράχωβας- Λιβαδειάς, προκαλεί δέος!
Υπάρχει σημασμένο μονοπάτι από τη λάκκα του Μπαϊντάνη με προορισμό το Ζεμενό
Τα μονοπάτια έχουν σημανθεί και μπορείτε να τα βρείτε σχετικά εύκολα.
Ο επισκέπτης γεμάτος από εμπειρίες που μόνο η φύση ξέρει να προσφέρει παίρνει το δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
Η διαδρομή Αράχωβα – πηγές Μάνας- Μπαϊντάνη μπορεί να γίνει εύκολα με αγροτικό ή τζιπ, τέλος άνοιξης έως αρχές Φθινοπώρου.
Η διαδρομή είναι εκπληκτική. Αξίζει να την επισκεφθείτε!