ΔΕΛΦΟΙ

Σε απόσταση 8 Km δυτικά της Αράχωβας, βρίσκονται οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης. Οι Δελφοί κατοικήθηκαν από τα Μυκηναϊκά χρόνια. Η θεότητα που λατρευόταν αρχικά ήταν η Γαία, που έδινε τους χρησμούς φρουρούμενη από το γιο της Πύθωνα.

Ο Θεός Απόλλωνας, αφού φονεύει τον Πύθωνα, φεύγει από τους Δελφούς για να εξαγνισθεί. Μετά τον εξαγνισμό του, επιστρέφει και εγκαθίσταται η λατρεία του στους Δελφούς με την επωνυμία Πύθιος. Ο χώρος διαμορφώνεται, το μαντείο αποκτά παγκόσμια φήμη ενώ μεταφέρεται και η έδρα της Αμφικτυονίας. Κάθε 4 χρόνια διεξάγονταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο και να δείτε μεταξύ άλλων, το αρχαίο θέατρο, το στάδιο, το ναό της Αθηνάς Προναίας, το θησαυροφυλάκιο των Αθηνών, την Κασταλία πηγή  και το μουσείο με τους θησαυρούς των Σιφνίων και τον Ηνίοχο.

Επίσης να περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια των Δελφών, να δείτε το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, αναβιωτή των Δελφικών γιορτών κι ακόμα να περπατήσετε στο αρχαίο μονοπάτι που οδηγούσε από την αρχαία Κίρρα,(Ιτέα) τους προσκυνητές, στο μαντείο των Δελφών. Αρχαιολογικό μουσείο τηλ. 2265082312  

ΧΡΙΣΣΟ

5 Km μετά τους Δελφούς, συναντάμε το χωριό Χρισσό. (στρίβουμε αριστερά από τον κεντρικό δρόμο). Συνέχεια της αρχαίας Κρίσσας, απλώνεται στην πλαγιά με τις μυγδαλιές και περιτριγυρίζεται από αρχαίο ελαιώνα. Μπορείτε να απολαύσετε την ωραία θέα με φόντο τη θάλασσα και την Ιτέα, κάτω από τον πλάτανο της κεντρικής πλατείας, να θαυμάσετε το παλιό Δημοτικό σχολείο της σχολής Τσίλερ και το ιστορικό ρολόι στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

ΙΤΕΑ

Μετά το Χρισσό, συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο, βρίσκουμε διασταύρωση στα 4 Km. Στρίβουμε αριστερά προς Ιτέα. Παραθαλάσσια πόλη, όπου μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στην παραλία, με ψαροταβέρνες και καφέ, απολαμβάνοντας τη θέα του Κορινθιακού έως την Πελοπόννησο.

Το λιμάνι της Ιτέας έχει αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα. Πεντακάθαρες οι ακτές του Κορινθιακού, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας. Δίπλα στην Ιτέα βρίσκεται η Κίρρα, συνέχεια της αρχαίας Κίρρας απ’ όπου μεταφέρονταν οι προσκυνητές, με το μονοπάτι, στους Δελφούς. Η Ιτέα απέχει από την Αράχωβα 29 Km.

 ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ

5 Km μετά την Ιτέα, συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο προς Ναύπακτο,  φθάνουμε στο Γαλαξείδι, συνέχεια της αρχαίας πόλης Οιάνθης. Το γαλαζοπράσινο φόντο, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα παλιά αρχοντικά των ναυτικών, το κάνουν μια ξεχωριστή παρουσία στον κόλπο το Κορινθιακού.

Οι κάτοικοι του συνέβαλαν αποφασιστικά στον αγώνα του 1821, ενώ αργότερα έγιναν ξακουστοί καπεταναίοι που έφτασαν με τα πλοία τους ως την Αμερική. Επισκεφθείτε το ναυτικό – αρχαιολογικό μουσείο και το ναό του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Περίφημο το έθιμο της αποκριάς με τα «αλευρομουτζουρώματα». Θα βρείτε πολλά καφέ και ταβέρνες. Απέχει 44 Km από την Αράχωβα.

ΑΜΦΙΣΣΑ

Μετά το Χρισσό, κινούμενοι στον κεντρικό δρόμο, συναντάμε διασταύρωση στα 4 Km. Στρίβουμε δεξιά προς Άμφισσα. Μετά από 14 Km φθάνουμε στην Άμφισσα στην πρωτεύουσα της Φωκίδας. Από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Ελλάδας είναι ο ελαιώνας της Άμφισσας. Αξιόλογη επίσης και η εκμετάλλευση βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή. Στα δυτικά της προβάλλει το όρος Γκιώνα.

Η ιστορία της Άμφισσας (Σάλωνα) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επισκεφθείτε το Βυζαντινό ναό του Σωτήρος, το ιστορικό κάστρο που κατελήφθη στην επανάσταση του 1821 από τους Έλληνες, το Αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκτός από τα ψηφιδωτά, μπορείτε να θαυμάσετε, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων.

Στην πάνω πλατεία θα συναντήσετε το σπίτι του οπλαρχηγού Δυοβουνιώτη. Από την Άμφισσα επίσης κατάγεται και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας που κήρυξε την επανάσταση στη Ρούμελη. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την Άμφισσα στις Απόκριες όπου αναβιώνει η ιστορία του στοιχειού της Χάρμαινας. Απέχει από την Αράχωβα 31 Km.

Αρχαιολογικό μουσείο Άμφισσας  τηλ. 2265023344