ΔΙΣΤΟΜΟ

Σε απόσταση 16 Κm από την Αράχωβα (στρίβουμε δεξιά στο 13ο Km Αράχωβας- Λιβαδειάς) συναντάμε το μαρτυρικό Δίστομο. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας πόλης Άμβρυσσου. Τα αρχαία ευρήματα και το αρχαιολογικό πάρκο που περιγράφει ο Παυσανίας, φανερώνουν μια μακραίωνη ιστορία. Στη νεότερη ιστορία το Δίστομο έγινε γνωστό από τη σφαγή των κατοίκων του, από τους φασίστες Γερμανούς στις 10 Ιουνίου 1944.

218 Διστομίτες κατεσφάγησαν από τους εγκληματίες Ναζί. Ένας ατέλειωτος πόνος που ζητάει δικαίωση και σήμερα. Κάθε χρόνο στις 10 Ιούνη γίνονται πολυήμερες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της πολιτείας.

Επισκεφθείτε το μαυσωλείο, ένα μνημείο με πέτρα και σίδερο για τους σφαγιασθέντες Διστομίτες, αλλά κυρίως το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ, με τους χιλιάδες επισκέπ[τες του, όπου στην αίθουσα προβολής θα παρακολουθήσετε το συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο για την σφαγή που συντελέστηκε στις 10 Ιουνιου 1944.

Αξίζει να δείτε ακόμη το αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου, όπου εκτίθενται και ευρήματα από το Ζεμενό Αράχωβας και να περπατήσετε στον πεζόδρομο με τα παλιά σπίτια.

Να σημειωθεί ότι το Δίστομο, τα περασμένα χρόνια, είχε αξιόλογη κίνηση καθώς αποτελούσε το κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην εξόρυξη βωξίτη, (Ελικώνας – Παρνασσός – εργοστάσιο καθετοποίησης Παραλία Διστόμου). Λίγα χιλιόμετρα από το Δίστομο υπάρχει το χωριό η Δεσφίνα, ενώ ο δρόμος συνεχίζει προς Ιτέα, διαμέσου του όρους Κίρφης.

Αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου τηλ. 2267022000 και 2267032005.

ΔΑΥΛΕΙΑ

Ανατολικά της Αράχωβας και σε απόσταση 23 Km βρίσκεται η Δαύλεια (στρίβουμε αριστερά στο12ο Km του κεντρικού δρόμου Αράχωβας – Λιβαδειάς. Στο 3 Km μετά τη διασταύρωση, κινούμενοι προς Δαύλεια, μπορούμε να δούμε -δεξιά μας- το λόφο που δόθηκε η τελευταία μάχη, ανάμεσα στον περιβόητο ληστή Νταβέλη και το απόσπασμα που ηγείτο ο Υπολοχαγός Ιωάννης Μέγας, παλιός ληστής, που είχε προσχωρήσει στην αστυνομία.

Η πολυαίμακτη μάχη δόθηκε τον Ιούλιο του 1856 και οδήγησε σε θάνατο τον Νταβέλη και το Μέγα.

Ακριβώς απέναντι του μνημείου Μέγα, μια επιγραφή θυμίζει την ύπαρξη της Σχιστής οδού που ακολούθησε ο Οιδίποδας. Φθάνοντας μετά από 10 λεπτά στη Δαύλεια, σε υψόμετρο 400 μέτρων στις ΝΔ πλαγιές του Παρνασσού, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το κάστρο και τους νερόμυλους. Επίσης το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που χρονολογείται τον 11ο αιώνα, πάνω από τη Δαύλεια.

ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

8 Km ανατολικά του Διστόμου, βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Το ανακαινισμένο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, ίσως το σημαντικότερο μνημείο της Μεσοβυζαντινής εποχής, αποτελεί ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει το καθολικό του Οσίου Λουκά, το ναό της Παναγίας, βοηθητικά κτίσματα και κελιά, περιβόλους και γωνιακούς πύργους.

Στο καθολικό της μονής σε ρυθμό σταυροειδή οκταγωνικό με τρούλο, θα θαυμάσετε τα υπέροχα ψηφιδωτά των αρχών του 11αι. Εντός του ναού βρίσκεται και το σκήνωμα του Αγίου Λουκά. Δίπλα στο καθολικό υπάρχει ο ναός της Παναγίας, δυστυχώς όμως οι  αγιογραφίες δεν έχουν διασωθεί.

Στην επανάσταση του 1821 το μοναστήρι υπήρξε καταφύγιο των οπλαρχηγών της Ρούμελης. Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας στις 26 Μαρτίου 1821, ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στη Ρούμελη μαζί με πολλούς αγωνιστές, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Πανουργιάς, ο Δυοβουνιώτης και άλλοι.

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά από το 1990 είναι εγγεγραμμένο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Απέχει 24 Km από την Αράχωβα.

Μουσείο Οσίου Λουκά τηλ. 2267022228 και 2267021305

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΣΤΟΜΟΥ  (ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΡΑ

9 Km μετά το Δίστομο, συναντάμε αρχικά τα Άσπρα Σπίτια (Παραλία Διστόμου), ένας οικισμός που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες στέγασης των εργαζομένων, αφού εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο «Αλουμίνιο της Ελλάδας», πρώην Πεσινέ, νυν συμφερόντων Μυτιληναίου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Παράγει το αλουμίνιο από κατεργασία του βωξίτη.

Στον κόλπο αυτό λίγο πριν το εργοστάσιο συναντάμε την παραλία του Αγίου Νικολάου που έχει αναβαθμιστεί τελευταία και αποτελεί τακτικό χώρο αναψυχής για τους Διστομίτες λουόμενους και όχι μόνο.

3 Km πιο πέρα βρίσκεται η Αντίκυρα, το μικρό ψαροχώρι που έχει αναπτυχθεί σε μια σύγχρονη κωμόπολη με υποδομές φιλοξενίας και καθαρές παραλίες, μόλις μισή ώρα από την Αράχωβα. Πολλές ψαροταβέρνες και καφέ θα βρείτε στην Αντίκυρα.

Απέχει 27 Km από την Αράχωβα.