Τη Μ. Παρασκευή από τις 4 το πρωί, τα κορίτσια της Αράχωβας θα τρέξουν στις δυο ενορίες της Αράχωβας, να στολίσουν τον Επιτάφιο, που θα λιτανευθεί το βράδυ στα στενά δρομάκια της πόλης. Επιδίωξη τους να είναι πιο ομορφοστολισμένος ο κάθε Επιτάφιος από τον άλλον. Η περιφορά των Επιταφίων, μέσα στα στενά της Αράχωβας  κάτω από το δροσερό αέρα του Παρνασσού, θα σας προσδώσει μοναδική μυσταγωγία και γαλήνη με τα Υπερκόσμια.

Ξημερώνοντας η Λαμπρή, οι γεροντότεροι θα σημάνουν προσκλητήριο στους «λάκκους» της γειτονιάς. Ο καθένας, θα πάρει παραμάσκαλα τα κλήματα και θα βγει στο δρόμο της γειτονιάς του.10 έως 15 άτομα, ανά γειτονιά, θα αποτελέσουν το λάκκο όπου θα ψηθούν τα αρνιά.

Θα αναφτεί η φωτιά με τα κλήματα, που απαιτεί «τέχνη» καθόσον δεν πρέπει να χωνέψει και στη συνέχεια θα απλωθεί για να ψηθούν τα αρνιά. Κι αν ακόμη βρέχει, θα τοποθετηθούν τέντες και πρόχειρα υπόστεγα ώστε όλοι μαζί να ψήσουν τον οβελία στις γειτονιές. Ο «λάκκος» δε διαλύεται στο Αραχωβίτικο Πάσχα.

Όλη η Αράχωβα, αν την αντικρύσετε, είναι τυλιγμένη στους καπνούς την ώρα που ανάβουν οι λάκκοι για το ψήσιμο των αρνιών, δημιουργώντας ένα μεγάλο σύννεφο καπνού.

Αφού ετοιμαστεί η φωτιά, θα καθίσουν όλοι στο «λάκκο» ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη, για να ψήσουν το αρνί. Φαγοπότι, χορός, τραγούδι συνεχίζονται, κατά τη διάρκεια ψησίματος αρνιών.

Για όλα αυτά έχουν φροντίσει οι Αραχωβίτισσες νοικοκυρές με τις τηγανητές συκωταριές, το μπρούσκο κρασί και τα κόκκινα αβγά που φέρνουν στο λάκκο, ενώ μοιράζονται και σε επισκέπτες.

Το ψήσιμο του αρνιού διαρκεί περίπου 4.5 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του αρνιού και την ένταση της φωτιάς. Κανείς δε φεύγει από το «λάκκο», αν προηγουμένως δε δοθεί η λήξη με το Χριστός Ανέστη και την ευχή: «Και του χρόνου»!

Το Πασχαλινό τραπέζι στρώνεται στη συνέχεια σε κάθε σπίτι με το αρνί, τα αβγά, το μπρούσκο κρασί, το γιαούρτι, τα σαλατικά από μαρούλι και φρέσκο σκόρδο και συνεχίζεται μέχρι να ξεκινήσει το «πανηγυράκι» του Άι-Γιώργη, το απόγευμα.

Μοναδική ανάμνηση το Αραχωβίτικο παραδοσιακό Πάσχα, ανεπανάληπτη εμπειρία, αξίζει η επίσκεψή σας !