Παράδοση

“ Η Αραχωβίτικη παράδοση έχει αποτυπωθεί όχι μόνο στα γραπτά κείμενα αλλά και στο κέντημα, το χειροτέχνημα, το παραμύθι και σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής της. Η Αράχωβα αναπτύχθηκε τουριστικά, αποτέλεσε πασίγνωστο χειμερινό θέρετρο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, δεν ξεπλύθηκε όμως από τις νεροσυρμές των χιλιάδων επισκεπτών της και του νέου τρόπου ζωής της.”

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι θεοί διάλεξαν τούτο τον τόπο ως τον «ομφαλό της γης», δίπλα στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού και ένα μόλις βήμα από το Μαντείο των Δελφών.

Σε αυτό το χώρο ανδρώθηκε η Αράχωβα που κατόρθωσε να διατηρήσει τη γνησιότητα της Ελληνικής ψυχής, της παράδοσης και των Ελληνικών ιδεωδών.
Ήθη, έθιμα, τρόπος σκέψης και παράδοση παρέμειναν αναλλοίωτα σήμερα στην Αράχωβα που συνδύασε τέλεια την ομορφιά της γνήσιας Ελληνικής ψυχής με την ανάπτυξή της ως ολοκληρωμένου τουριστικού θέρετρου, και πόλου έλξης χιλιάδων επισκεπτών τους χειμερινούς, ειδικά, μήνες.

Η παράδοση της Αράχωβας περιέχει ανακατωμένα στοιχεία πραγματικά ιστορικά με θρύλους, μύθους και φαντασιώσεις που πέρασαν από γονείς σε παιδιά και από γενιά σε γενιά σε βάθος πολλών ετών.

Μερικές από τις βασικές εκφάνσεις της Αραχωβίτικης παράδοσης, περιγράφονται αναλυτικά, πιο κάτω:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Φιλόπονοι οι Αραχωβίτες, φρόντιζαν να καλλιεργούν τον τόπο τους και να παράγουν αρίστης ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Τη δεκαετία 1960 – 70, το φημισμένο Αραχωβίτικο μπρούσκο κρασί, ο ελαιώνας, το μέλι, το παραδοσιακό τσίπουρο, τα υφαντά και η κτηνοτροφία αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων.
Αργότερα η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη ανάπτυξη της Αράχωβας και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας στον τουρισμό.
Ο Γεωργοτουριστικός συνεταιρισμός της Αράχωβας η «Κυπάρισσος» τηλ. 22670 31519 και 31021, εκτός από τις κρατήσεις δωματίων, έχει αναπτύξει και αξιόλογη δράση (αργαλειός, χρυσοκέντημα, παραδοσιακές φορεσιές, φαγητά και Αραχωβίτικα γλυκά). Τα μέλη του Συνεταιρισμού, μπορούν να σας δείξουν, παράλληλα με τη διαμονή σας στην Αράχωβα και διάφορες από τις παραπάνω δράσεις τους.
Οι καιροί έχουν αλλάξει, όμως η ανάγκη για ποιοτικά προϊόντα, παραμένει το ζητούμενο και η Αράχωβα, ακόμη έχει να προσφέρει στο χώρο αυτό.

ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ ΥΦΑΝΤΑ

Η Αράχωβα χτισμένη στις κακοτράχαλες πλαγιές του Παρνασσού, δεν είχε την ευφορία του κάμπου και δεν μπορούσε έτσι να προσφέρει στους κατοίκους της, το απαραίτητο εισόδημα.
Έτσι λοιπόν οργανώθηκε στην Αράχωβα η οικοτεχνία και αναδείχτηκαν τα παραδοσιακά διάσημα Αραχωβίτικα υφαντά (καρπίτια) και κεντήματα.
Η Αραχωβίτισσα υφάντρα, σκυμμένη με μεράκι, συνέχεια στον αργαλειό, κατόρθωσε να δημιουργήσει από τα χέρια της αριστουργήματα, τόσο σε σχέδια όσο και σε συνδυασμούς χρωμάτων.
Τα χρησιμοποιούμενα μέσα ήταν όλα φυσικά.
Το μαλλί το έπαιρναν από τα αμέτρητα πρόβατα που βοσκούσαν στον Παρνασσό και στη συνέχεια το επεξεργάζονταν με παραδοσιακούς τρόπους ώστε να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια.
Ακόμη και η βαφή του μαλλιού, γινόταν με φυσικούς τρόπους, δίνοντας ξεχωριστή λάμψη, όπως η βράση του εξωτερικού περιβλήματος του καρυδιού που έδινε το σοκολατί χρώμα και η μείξη των φλουδιών αμυγδάλου και κρεμμυδιού που έδιναν το μπεζ .
Στη δεκαετία του 1960, τα Αραχωβίτικα υφαντά, γνώρισαν τη μεγαλύτερη αίγλη τους που έφθανε ως το εξωτερικό, ενώ δεν υπήρχε Αραχωβίτικο σπίτι χωρίς τον αργαλειό.
Τα πιο ασυνήθιστα χρώματα, σχέδια και τα καλύτερα νήματα, αποτελούσαν την επιδίωξη κάθε έφηβης κοπέλας που ήθελε να υφάνει τα «προικιά» μόνη της.
Σήμερα, με την ανάπτυξη του χιονοδρομικού τουρισμού στην Αράχωβα, η τέχνη των υφαντών και του αργαλειού έχει μειωθεί σημαντικά.
Εντούτοις, αξίζει να αναζητήσετε τα παραδοσιακά Αραχωβίτικα υφαντά και να θαυμάσετε έτσι, τις μοναδικές δημιουργίες μιας άλλης εποχής που πέρασε νοσταλγικά.

ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Φημισμένη η Αράχωβα και στο παραδοσιακό κρασί της. Προπολεμικά αποτελούσε βασικό εισόδημα για τους Αραχωβίτες. Κυριότερα καλλιεργούμενα είδη ήταν το κορύφι μαύρο, το καστελιώτικο και το κοκκινάρι.
Περιζήτητο το Αραχωβίτικο κρασί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για την υπέροχη γεύση του, το ασύγκριτο άρωμα και το μοναδικό του χρώμα.
Η ζήτησή του ήταν διαρκής και η διάθεσή του εξασφαλισμένη.
Εκτός από το κρασί, παράγονται και εξαιρετικά προϊόντα από το μούστο, όπως η μουσταλευριά, το πετιμέζι, τα σουτζούκια, αλλά και το παραδοσιακό τσίπουρο από τα ρακάρια.
Δυστυχώς η πτωτική πορεία της αμπελοκαλλιέργειας πριν 30 χρόνια, ολοένα συνεχίζεται και τείνει να μηδενιστεί, ειδικά με την ανάπτυξη του τουρισμού.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ξακουστά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Αράχωβας. Προέρχονται από τα κοπάδια προβάτων και γιδιών που βόσκουν στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού.
Το Αραχωβίτικο τυρί, η μυζήθρα, οι χυλοπίτες, το οψιμοτύρι, ο τραχανάς, παρασκευάζονται με γάλα αρίστης ποιότητας.
Προπάντων δε η φορμαέλα, το παραδοσιακό διάσημο στρογγυλό τυρί που παράγεται μόνο στην Αράχωβα με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πεντανόστιμα και το κοντοσούβλι και η προβατίνα, με γευστικά κρέατα του Παρνασσού.

ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Στο νότιο τμήμα της Αράχωβας, ο παραδοσιακός ελαιώνας αποτελούμενος από 150.000 δέντρα, συνεχίζει να παράγει γνήσιο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας και βρώσιμες ελιές.
Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό της Αράχωβας, τηλέφωνο 2267031 για να αγοράσετε τα παραπάνω προϊόντα απολαμβάνοντας έτσι, τα αγαθά της Αραχωβίτικης φύσης.

ΜΕΛΙ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ

Περίφημο και το Αραχωβίτικο μέλι που παράγεται από τη γύρη του ελατοδάσους Παρνασσού και των ποικίλων ανθέων στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας
Αντίστοιχα και τα παραδοσιακά Αραχωβίτικα γλυκά κουταλιού, όπως: κυδώνι, κεράσι, κορόμηλο και καρύδι αλλά και οι δίπλες (κοκοτάκια) και ο χαλβάς συνθέτουν μια ποικιλία Αραχωβίτικων παραδοσιακών γεύσεων.

Δείτε εδώ παραδοσιακές συνταγές

Category:
  • Παράδοση
  • Χωρίς κατηγορία

Λαογραφικό Μουσείο

Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση ενός πραγματικού πλούτου καλλιτεχνικής δημιουργίας, πάνω στον οποίο βασίστηκε...

Read More
Πάσχα

Το Πάσχα-Λαμπρή στην Αράχωβα γιορτάζεται με ξεχωριστό, μοναδικό και πατροπαράδοτο τρόπο. Έτσι οι Αραχωβίτες προετοιμάζονται...

Read More
Τα Κάλαντα

Παραδοσιακά τα Αραχωβίτικα κάλαντα, από γενιά σε γενιά, δεν έπαψαν να λέγονται. Το κείμενο που...

Read More
Ο “Κατεβατός”

Η φαντασία των Αραχωβιτών έδωσε υπόσταση ακόμη και στον Κατεβατό, τον ισχυρό ΒΑ που κατεβαίνει...

Read More
Τα ξωκλήσσια

Τα ξωκκλήσια της Αράχωβας διασπαρμένα, από τις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού ως τον ελαιώνα της,...

Read More