Η Χλωρίδα

Η χλωρίδα του Δρυμού χαρακτηρίζεται από μεγάλο χλωριδικό πλούτο και φυτικά είδη μεγάλης επιστημονικής σημασίας που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων και ερευνητικών ινστιτούτων βοτανολογίας.

Ο Όμηρος κάνει αναφορά στη βλάστηση του Παρνασσού, αναφέροντας ότι είναι τόσο πυκνή ώστε ούτε ο ήλιος ούτε η βροχή μπορεί να τη διαπεράσει.

(στ.428-443).

   Η βλάστηση καλύπτεται, κατά το μεγαλύτερο τμήμα, από Κεφαλληνιακή ελάτη, (Abies cephalonica) σε έκταση 30.000 στρεμμάτων ενώ υπάρχουν ακόμη κέδρα  αγριοκορομηλιές και μαυρόπευκα.

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για την σπάνια χλωρίδα του, που περιλαμβάνει περίπου 10 τοπικά ενδημικά είδη και 25 ενδημικά της Ελλάδας

Η χλωρίδα του Δρυμού συνολικά αποτελείται από 619 είδη, 153 υποείδη και 10 ποικιλίες. Τα χλωριδικά είδη περιλαμβάνουν αρωματικά, φαρμακευτικά και δηλητηριώδη είδη.

Ενδεικτικά ας αναφέρουμε κάποια είδη:

  • η paeonia parnassica η οποία είναι ενδημικό είδος του Παρνασσού, έχει μελανοπόρφυρα άνθη και ανθίζει το Μάιο

  • Το Ηypericum Rumelliacum ( βάλσαμο) είναι πόα που φτάνει έως 40 εκατοστά, ενώ τα πέταλά της έχουν κίτρινο χρώμα. Φυτρώνει σε πετρώδη εδάφη στις ορεινές ζώνες.
  • Το Lilium Chalcedonicum, φτάνει το 1 μέτρο, έχει κόκκινα λουλούδια που ανθίζουν από τα τέλη Ιουνίου έως αρχές Αυγούστου.

  • Η Viola poetica είναι ενδημικό είδος του Παρνασσού και συναντάται σε κάθετους ασβεστόλιθους από τα 2100μ. έως τα 2500μ.

ενώ και άλλα φυτικά είδη σπάνια, υπάρχουν στο Δρυμό όπως Varbascum delphicum, Draba parnassica, Nepeta parnassica, satureja parnassica, Alium parnassicum, Minuartia parnassica, Edraianthus parnassicus,Τhumus parnassicus, Astragalus parnasii κτλ.

Η Πανίδα 

     Η Πανίδα του Παρνασσού αποτελείται από ζώα κοινά στον Ελληνικό χώρο όπως ασβοί, λαγοί, σκίουροι, νυφίτσες, κουνάβια, αλεπούδες, λύκοι που κατεβαίνουν από τη βόρεια Πίνδο, αγριογούρουνα ενώ πιο σπάνια συναντώνται τσακάλια

   Ο πλούτος της ορνιθοπανίδας είναι μεγάλος και περιλαμβάνει όρνια, αετούς, γυπαετούς, γεράκια, χρυσαετούς, δρυοκολάπτες που τελούν υπό προστασία, κοράκια, καρακάξες, κοτσύφια, τσίχλες, νυχτερίδες, καλιακούδες στις ψηλές κορφές και άλλα είδη.

   Ερπετά και έντομα υπάρχουν αρκετά και σε πολλά είδη.