Ίσως ήρθε η ώρα να μάθετε σκι. Να κατεβαίνετε με ασφάλεια τις χιονισμένες πλαγιές των βουνών, απολαμβάνοντας έτσι ονειρεμένες διακοπές με φόντο το λευκό αλπικό τοπίο.

Το σκι δεν είναι για τους αυτοδίδακτους. Απαιτεί εξειδικευμένη και έμπρακτη καθοδήγηση από έμπειρο δάσκαλο.  Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι γίνεται υπό συνθήκες που σχετίζονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τις ποικίλες κλίσεις των πλαγιών, τις καιρικές συνθήκες (ομίχλη – χιονοθύελλα) την ποιότητα του χιονιού της πίστας (παγωμένο,φρέσκο) αλλά και την καλή φυσική μας κατάσταση.

Φυσικά στο σκι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης, όπως σε άλλα αθλήματα και γι’ αυτό συνυπάρχουν πλάι – πλάι η γοητεία και ο κίνδυνος.

 

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΚΙ

Η ενδυμασία του σκι εκτός από τις απαιτήσεις της μόδας πρέπει να εκπληρώνει και τις λειτουργικές ανάγκες. Να είναι άνετη στις κινήσεις, αδιάβροχη, να μονώνει από το κρύο και να υποβοηθά την αναπνοή.

Προτείνεται ο εξής συνδυασμός: παντελόνι σκι (με τιράντες) και άνορακ μέχρι τη μέση ή τους μηρούς. Αποφύγετε την ολόσωμη φόρμα την οποία δεν μπορείτε να φοράτε εκτός βουνού σε αντίθεση με το άνορακ( μπουφάν) του σκι.

Σήμερα η ενδυμασία του σκι είναι λεπτή σε όγκο, αποτελούμενη από μεμβράνες υψηλής αδιαβροχοποίησης οι οποίες διαστέλλονται, αποβάλλοντας ταυτόχρονα και τον ιδρώτα του σώματος, διατηρώντας έτσι σταθερή εσωτερική θερμοκρασία.

Εσωθερμική μπλούζα μπορείτε να φορέσετε ενώ απαραίτητος είναι ο σκούφος καθόσον η θερμότητα χάνεται από το κεφάλι του ανθρώπου.

Ειδικά σε παιδιά είναι υποχρεωτική και η χρήση κράνους ασφαλείας και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το ξεχνάτε.

Η αντανάκλαση του ήλιου στο λευκό αλλά και η μεγάλη ακτινοβολία στα βουνά καθιστούν απαραίτητη τη χρήση γυαλιών ή μάσκας ηλίου, ενώ συστήνεται και η χρήση αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας άνω του 30.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ένταση της ακτινοβολίας στα βουνά είναι πολλαπλάσια αυτής στις παραλίες το καλοκαίρι.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΙ – ΜΠΟΤΑΣ – ΔΕΣΤΡΑΣ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ) – ΜΠΑΤΟΝ

Η σωστή επιλογή των σκι της μπότας αλλά και της δέστρας (μηχανισμός συγκράτησης μπότας στο σκι) αποτελούν μια ενιαία λειτουργική μονάδα ώστε να επιτυγχάνουμε την άριστη εκτέλεση των κινήσεων που απαιτεί το σκι αλλά και την ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος( απελευθέρωση δέστρας σκι από την μπότα σε πτώση). Δυστυχώς εδώ δε δίνεται η δέουσα σημασία αρκούμενοι μόνο στο τι μας ταιριάζει και στα διάφορα χρώματα μόνο.

ΣΚΙ

Σήμερα τα σκι είναι παραβολικά (carving) δηλαδή φαρδιά στις ουρές τους και στενά στο ύψος που ακουμπά η μπότα (κέντρο). Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η στροφή με μικρότερη καταβολή δύναμης, σε αντίθεση παλαιότερα όπου τα σκι είχαν το ίδιο πλάτος καθ΄όλο το μήκος τους. Ανάλογα με το είδος του σκι που θέλετε να κάνετε επιλέξετε και το κατάλληλο μοντέλο.

Για τεχνική κατάβαση slalom προτιμήστε έως 1,65 m ανεξάρτητα από το ύψος σας, ενώ για σκι τουριστικό 5 έως 10 εκατοστά κάτω από το ύψος σας. Υπάρχουν πολλά επιμέρους κριτήρια ακόμη για την αγορά των σκι τα οποία θα σας υποδείξουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε σκι λίγο πάνω από το επίπεδο σας διαφορετικά θα αναγκαστείτε να δαπανήσετε κάτι παραπάνω σε περίπτωση που τα ξεπεράσετε. Για τα παιδιά συνιστάται η αγορά των σκι μετά την ηλικία των 20 ετών οπότε και το ύψος τους σταθεροποιείται.

ΜΠΟΤΑ

Η μπότα (παπούτσι) των σκι αποτελεί κι αυτή κύριο εξάρτημα της λειτουργικής μονάδας που αναφέραμε. Πριν αγοράσετε την μπότα, φορέστε την και κουμπώστε σφιχτά όλα της τα κλιπ ενώ περπατήστε κατά το δυνατό. Θα πρέπει η φτέρνα να εφαρμόζει τέλεια και συμμετρικά( χωρίς κενά) σε όλη την εσωτερική επιφάνεια της μπότας χωρίς να πονάει το πόδι σας. Το γόνατο δε θα πρέπει να πιέζεται προς τη μπότα. Επιλέξτε μπότα με σκληρότητα μεταξύ 80 και 90 flex που θεωρείται ιδανική για τουριστικό σκι.

ΔΕΣΤΡΑ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΚΙ)

Η δέστρα είναι ο συνδετικός κρίκος της μπότας που φοράμε με τα σκι και συνδέεται κατά κύριο λόγο με την ασφάλεια μας και την προστασία των αρθρώσεων στα πόδια κατά τις πτώσεις κυρίως.

Εκτιμήσεις μιλούν για 150.000 κατάγματα κατά τη διάρκεια των σκι, εξαιτίας της λανθασμένης τοποθέτησης και ρύθμισης της δέστρας του σκι. Η τοποθέτηση της δέστρας γίνεται από κατάστημα του σκι και δεν αλλάζει ποτέ, ενώ η σωστή ρύθμιση μεταβάλλεται ανάλογα με το αν είναι αρχάριος ή όχι κάποιος, το βάρος μας αλλά και την ποιότητα του χιονιού σε μικρότερο βαθμό.

Όταν κάνουμε σκι η δέστρα είναι κλειστή συγκρατώντας την μπότα με το σκι μέχρι μιας ορισμένης επιβάρυνσης που ρυθμίζουμε κάθε φορά εμείς.

Όταν η επιβάρυνση που ασκηθεί στη δέστρα υπερβεί την τιμή που έχουμε ρυθμίσει θα πρέπει η δέστρα να ανοίξει ώστε να απελευθερώσει το σκι από τη μπότα μας αποφεύγοντας έτσι τον τραυματισμό που θα υποστούμε.

Μερικοί πρακτικοί κανόνες

Η δέστρα είναι βαθμονομημένη συνήθως από 1 έως 12 αντιστοιχώντας στα 10, 20, 30 …120 Kg του βάρους μας.

 1. Όταν κάνουμε πρώτη φορά σκι ρυθμίζουμε με ένα κατσαβίδι τη βελόνα της δέστρας μεταξύ του 3 και 4 (30, 40 Kg) ώστε σε περίπτωση πτώσης να ανοίξουν οι δέστρες απελευθερώνοντας τα σκι από τις μπότες που φοράμε.
 2. Σε προχωρημένους συνιστάται η δέστρα να ρυθμίζεται στην ένδειξη του βάρους μας. ( Βάρος σκιέρ 80 Κg, ρύθμιση στο 8).
 3. Τέλος αν η ποιότητα του χιονιού είναι πολύ μαλακή τότε συνιστάται ρύθμιση της δέστρας μεταξύ 5 και 6 ανεξάρτητα τους βάρους μας.

Προσοχή αν ενοικιάσετε σκι θα πρέπει να ερωτηθείτε για το βάρος σας και το επίπεδο σας στο σκι ώστε να ρυθμιστεί σωστά η δέστρα. Τυχόν λανθασμένη ρύθμιση συνεπάγεται ατύχημα με τραυματισμό καθόσον δε θα ανοίξει η δέστρα ώστε να απελευθερωθεί η μπότα σας από τα σκι.

Η διεθνής ομοσπονδία σκι έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη σωστή ρύθμιση των συνδέσμων.

ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ (ΜΠΑΤΟΝ) ΣΚΙ

Εύκολη η επιλογή των μπατόν του σκι. Το χέρι σας σχηματίζει ορθή γωνία εφαπτόμενο στο σώμα οπότε κρατώντας το μπαστούνι θα πρέπει να φτάνει έως τη μέση του σώματος. Σήμερα υπάρχουν και τα σπαστά μπατόν που δε συνιστώνται για τουριστικό σκι.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΙ

Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί επειδή δεν έχει δοθεί τόση σημασία στο θέμα της ασφάλειας. Ατυχήματα που σχετίζονται με τη μορφολογία των πιστών τον καιρό, τη μη συμμόρφωση στις πινακίδες σήμανσης, τη συμπεριφορά μας προς άλλους σκιέρ που κινούνται στην ίδια πίστα, τη χρήση των αναβατήρων κλπ.

 • Καταρχήν ανάλογα με το επίπεδο σας στο σκι πληροφορηθείτε για το βαθμό δυσκολίας των πιστών. Μη χρησιμοποιείτε πίστες δύσκολες στην κατάβασή τους από σας.
 • Προσοχή στη σήμανση των επικίνδυνων και αποκλεισμένων σημείων της πίστας. Αποφύγετε τους βράχους, τους γκρεμούς και τα στενά περάσματα. Προσοχή στη χρήση διαστρωτικών οχημάτων που τυχόν κινούνται στις πίστες.
 • Προσοχή στην επιβίβαση των αναβατήρων. Παιδιά κάτω των 10 ετών συνοδεύονται υποχρεωτικά. Με την επιβίβαση σας, αμέσως κατεβάζετε την μπάρα ασφαλείας. Όσοι έχοντες snowboard χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το λουρί ασφαλείας. Στους συρόμενους αναβατήρες στηριζόμαστε στο δίσκο χωρίς να καθόμαστε σε αυτόν. Τα σκι μας ακολουθούν τα ίχνη που υπάρχουν σε όλο το μήκος της διαδρομής.
 • Προσοχή σε σημεία που διασταυρώνονται πίστες. Ελέγξτε πρώτα  και μετά συνεχίστε. Μη σταμάτε σε σημεία που δεν υπάρχει ορατότητα από σκιέρ που είναι πίσω σας.
 • Φορέστε έντονα χρώματα άνορακ και παντελονιού σκι ώστε να είστε περισσότερο αντιληπτοί, ειδικά σε ομίχλη ή χιονόπτωση.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους σε κάθε κατάβαση. Να γνωρίζετε ότι αν είναι κάτω των 10 ετών συνοδεύονται πάντα.
 • Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν από μεγάλη ταχύτητα, υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας και ανικανότητα σωστής αντίδρασης. Προσαρμόστε την ταχύτητά σας ανάλογα με τις συνθήκες της πίστας και το επίπεδό σας.
 • Σε περίπτωση ομαδικής κατάβασης ο ένας ακολουθεί τον άλλον σε μία γραμμή με αποστάσεις ασφαλείας ενώ ο πιο προχωρημένος είναι τελευταίος στη σειρά.
 • Μην απομακρύνεστε ποτέ από το χιονοδρομικό πεδίο καθόσον αυτό συνεπάγεται έκθεση σε κινδύνους από χιονοστιβάδες ή χαράδρες, γκρεμούς. Υπόψιν ότι το σκι εκτός χιονοδρομικών πιστών γίνεται με δική σας ευθύνη και είναι πολύ επικίνδυνο.

 

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ FIS (Διεθνής Ομοσπονδία Σκι)

 1. Ο κάθε σκιέρ θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο ή βλάπτει τους άλλους
 2. Ο κάθε σκιέρ θα πρέπει να ελέγχει και να προσαρμόζει την κίνηση των σκι και την ταχύτητα του, ανάλογα με τις ικανότητές του σε συνδυασμό με το χιόνι, την πυκνότητα της κυκλοφορίας, τον καιρό και την κλίση της πίστας
 3. Ένας σκιέρ που έρχεται από πίσω, πρέπει να επιλέξει τη διαδρομή του, ώστε να μη θέτει τους σκιέρ που βρίσκονται μπροστά του.
 4. Κάθε χιονοδρόμος μπορεί να προσπεράσει έναν άλλο σκιέρ, από όποια κατεύθυνση θέλει, αρκεί να αφήνει ικανή απόσταση ώστε να μην εμποδίζει το σκιέρ που έχει προσπεράσει να κάνει οποιαδήποτε ηθελημένη  ή αθέλητη κίνηση.
 5. Σκιέρ που μπαίνει σε διάδρομο πίστας μετά από σταμάτημα ή κινούμενος προς τα πάνω στις πλαγιές, θα πρέπει να κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις της πίστας, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή τους άλλους.
 6. Σκιέρ αποφεύγει να σταματάει σε σημεία της πίστας στενά ή με περιορισμένη ορατότητα. Μετά από πτώση σε τέτοια σημεία, απομακρύνεται το συντομότερο δυνατόν.
 7. Σκιέρ που σκαρφαλώνει ή κατεβαίνει με τα πόδια, κρατώντας τα σκι θα πρέπει να βρίσκεται στην άκρη της οριοθετημένης πίστας.
 8. Ο σκιέρ θα πρέπει να σέβεται απόλυτα τα σήματα και τις πινακίδες και να υπακούει στις υποδείξεις των πιστέρ ασφαλείας
 9. Σε περίπτωση ατυχήματος, είναι όλοι υποχρεωμένοι να προσφέρουν βοήθεια.
 10. Ο καθένας, είτε είναι μάρτυρας, είτε συμμετείχε σε κάποιο ατύχημα, είτε είναι υπεύθυνος, είτε όχι, πρέπει να δώσει τα στοιχεία του