Στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού και σε υψόμετρο  βάσης 1750μ, βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις που διοικούνται από την ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) οι οποίες εκτείνονται  σε δύο συγκροτήματα, Κελάρια και Φτερόλακα που συνδέονται μεταξύ τους, οδικώς αλλά και με τελεφερίκ.

Στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, υπάρχει ακόμη ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο ο Γεροντόβραχος το οποίο είναι ιδιωτικό και το πρώτο πριν ξεκινήσει η λειτουργία των δύο παραπάνω.

Πρόσβαση

Tα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού απέχουν από την Αθήνα 180 Km και από την Αράχωβα μόλις 24 Km.

Ακολουθείτε το δρόμο προς Λιβάδι Αράχωβας και Επτάλοφο, περνάτε το Λιβάδι Αράχωβας και στο 15ο Km στρίβετε δεξιά προς χιονοδρομικά.

Μετά από 7 Km θα συναντήσετε διασταύρωση: στρίβοντας δεξιά σας και μετά από 4,5 Κm θα φτάσετε στο χιονοδρομικό του Γεροντόβραχου.

Αν συνεχίσετε ευθεία μετά από 2.5 Km θα φτάσετε στην είσοδο των χιονοδρομικών, όπου θα συναντήσετε πινακίδα, Φτερόλακα αριστερά (4 Km) Κελάρια δεξιά (0.5Km).

Σε όποιο χιονοδρομικό κι αν καταλήξετε, υπάρχουν μεγάλα parking για το αυτοκίνητό σας. Να γνωρίζετε ότι η μετάβαση από τα Κελάρια προς τη  Φτερόλακα και αντίστροφα, εκτός του ΙΧ, μπορεί να γίνει και με τη χρήση του εναέριου αναβατήρα (συνδετικού), μόνο όμως για τους χιονοδρόμους.

Προσοχή στην οδήγηση, λόγω του πάγου, ενώ να έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εγκαταστάσεις

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού διαθέτει εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν 4.500 χιονοδρόμους ημερησίως. Έχει χώρους στάθμευσης, κατάστημα ενοικιάσεων σκι, παιδικό σταθμό, ιατρείο, ενώ διαθέτει επίσης σαλέ όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, δίπλα στις πίστες και να ατενίσετε την υπέροχη θέα  που απλώνεται μπροστά σας.

Oι πίστες από πολύ εύκολες έως και πολύ δύσκολες καλύπτουν τα γούστα όλων των  χιονοδρόμων. To χιονοδρομικό διαθέτει και πίστα διεθνών αγώνων την πασίγνωστη    Νο 6, εγκεκριμένη και πιστοποιημένη από τη FIS (Διεθνής Ομοσπονδία σκι).

Κανονικά το χιόνι αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου, οπότε και ανοίγει το κέντρο έως και 30 Απριλίου. Χιονίζει κατά τους μήνες Δεκέμβριο Ιανουάριο και Φεβρουάριο με ΝΔ ή  ΒΔ άνεμο, ενώ Μάρτιο και Απρίλιο συνήθως με ΒΑ άνεμο.

Πέρα όμως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, ο Παρνασσός παρουσιάζει ιδιαίτερα φαινόμενα (μικροκλίμα) λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, έτσι ώστε να χιονίζει μόνο στην περιοχή μας.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι το πιο οργανωμένο στην Ελλάδα με αίγλη που φτάνει ως το εξωτερικό και με υψηλή παροχή υπηρεσιών.

Σας περιμένουμε!!!!

https://parnassos-ski.gr/

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 22340-22689,22693, 22694, 22695, 22700

Ιστορία

Στα 1967 γίνεται η πρώτη ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Παρνασσό και αρχίζουν οι συζητήσεις για παραχωρήσεις εκτάσεων σχετικά με τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου.

Η πρώτη παραχώρηση έγινε στα 1968 στη Γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» που εκμεταλλευόταν τους βωξίτες της περιοχής και παρήγαγε αλουμίνιο. Η έδρα του εργοστασίου ήταν στην Παραλία Διστόμου (Άσπρα Σπίτια).

Η εταιρεία με τη σειρά της τοποθέτησε συρόμενο αναβατήρα (λιφτ) στη θέση Φτερόλακα (σημερινό κάτω parking1650m) ώστε να διευκολύνονται οι πρώτοι σκιέρ που γλιστρούσαν στις πλαγιές του Παρνασσού. Ανάμεσα στους Γάλλους ιδιοκτήτες της «Πεσινέ» υπήρχαν και ελάχιστοι Έλληνες που εργάζονταν στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Στα 1974 στη θέση Γεροντόβραχος λειτουργεί επίσημα το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού από ομάδα Αθηναίων πολιτών που λάτρευαν τα χειμερινά σπορ.

Η ονομασία «Αθηναϊκός Όμιλος Φίλων Σκι» γνωστό και ως ski club Γεροντόβραχος υπάρχει και σήμερα, όπως και το χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχος, στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, με πίστες που αποτελούν πρόκληση και απόλαυση για πολύ καλούς χιονοδρόμους.

Στις 16 Ιανουαρίου 1977 λειτουργεί επίσημα το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, στη θέση Φτερόλακα από τον ΕΟΤ.

Το χειμώνα του 1981 λειτουργεί ο «πνεύμονας» των χειμερινών σπορ της Ελλάδας στη θέση Κελάρια. Πόλος έλξης για χιλιάδες χιονοδρόμους και επισκέπτες, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.

Στα 1988,τοποθετήθηκε ο τριθέσιος συνδετικός αναβατήρας «Ερμής» που ένωσε τα Κελάρια και τη Φτερόλακα για τους χιονοδρόμους.

Έτσι οι χιονοδρόμοι έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν από τα Κελάρια στη Φτερόλακα και αντίστροφα χρησιμοποιώντας το συνδετικό αναβατήρα και όχι το ΙΧ.

Κάθε χρόνο γίνονται έργα που αφορούν στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του χιονοδρομικού ενώ υπάρχει και φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού στη Β, ΒΑ πλευρά του ορεινού όγκου του Παρνασσού.